2015 Operaatio Pinatova

Turunmaalaiset purjelaivat salaisessa tehtävässä

9.6 – 30.8.2015
   
70 vuotta sitten Hangossa kerääntyi puulaivoista ja moottoriveneistä koostuva armada. Laivat koottiin suorittamaan salaista tehtävää, - operaatio Pinatovaa. Kukaan paikalla olevista ei tiennyt mistä oli kyse, eivätkä edes laivanomistajat tienneet miksi ne oli käsketty Hankoon. Armadaan kuului 61 puulaivaa ja 50 moottorivenettä. Itäsatama täyttyi ääriään myöten jahdeista, kaljaaseista ja veneistä. Joidenkin laivojen piti tungoksen takia hakeutua Hangonkylän satamaan. Osa paateista olivat juuri osallistuneet Porkkalan evakuointiin. Ehkä ne uskoivat tulleensa evakuoimaan myös Hankoolaisia?

Veneitä satamassa. Puolustusvoimien kuva-arkisto.

Välirauhasopimus joka solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 19ta syyskuuta toi mukanaan kovat ehdot jotka sodan uhalla piti mukisematta toteuttaa. Sopimuksessa oli pykälä jonka mukaan Suomen kauppalaivasto piti tarvittaessa antaa Neuvostoliiton käyttöön. Neuvostoliitto pyrki ajamaan Saksalaiset pois Baltiasta, mutta vastustajien asemat Saarenmaalla ja Hiumaalla olivat hankalasti vallattavissa sillä Neuvostoliitolla ei ollut tarvittavia matalakulkuisia aluksia sotilaidensa viemiseksi saariin. Näin ollen suomalaisia velvoitettiin pikaisesti toimittamaan tarvittavat kuljetusalukset Viron rannikolle.  


Tarvittavat alukset kookoontuivat Hankoon, veneet, kaljaasit ja jahdit - joista kaksi viimeksi mainitut olivat kaikki puisia sillä ne joutuivat purjehtimaan saksalaisten magneettimiinoin ansoitetuilla vesialueilla. Tarvittavat alukset pakkorekrytoitiin Suomen etelärannikon pitäjistä. Noin kymmenkunta turunmaalaista laivaa olivat osana tätä armaadaa. Laivat purjehtivat kohti Viron saaria ja osallistuivat venäläisten sotilasoperaation. Laivojen perimmäisenä tehtävänä oli hoitaa varustusten kuljetukset mutta kuljettivat myös sotilaita saarille. Moni laiva ei palannut Hankoon ja useita miehistön jäsenia kuoli operaation aikana.Tule katsomaan mitkä turunmaalaisten laivat olivat osallisina tätä sotilasoperaatiota ja miten niiden kävi tulevana kesänä Nauvoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti